Multiple choice questions on memory management in operating system.

 Here In this post we will discuss the important questions of the Memory management. These questions will help you in your mid semesters exams or the semester exams or any other competitive exams. And this will also help in your upcoming  AKTU semester exam. 

The topics cover in it are:-

Basics of memory management, Multiprogramming with fixed partitions, Multiprogramming with variable partitions, Protection schemes

********************************************************************************************************
 
1. CPU fetches the instruction from memory according to the value of ____________
a) program counter
b) status register
c) instruction register
d) program status word
   
Answer: a
   
2. A memory buffer used to accommodate a speed differential is called ____________
a) stack pointer
b) cache
c) accumulator
d) disk buffer
   

Answer: b
   
3. Which one of the following is the address generated by CPU?
a) physical address
b) absolute address
c) logical address
d) none of the mentioned
   

Answer: c
   
4. Run time mapping from virtual to physical address is done by ____________
a) Memory management unit
b) CPU
c) PCI
d) None of the mentioned
   

Answer: a
   
5. Memory management technique in which system stores and retrieves data from secondary storage for use in main memory is called?
a) fragmentation
b) paging
c) mapping
d) none of the mentioned
   

Answer: b
   
7. Program always deals with ____________
a) logical address
b) absolute address
c) physical address
d) relative address
   
Answer: a
8. The main memory accommodates ____________
a) operating system
b) cpu
c) user processes
d) all of the mentioned
   

Answer: a
   
9. What is the operating system?
a) in the low memory
b) in the high memory
c) either low or high memory (depending on the location of interrupt vector)
d) none of the mentioned
   

Answer: c
   
10. In contiguous memory allocation ____________
a) each process is contained in a single contiguous section of memory
b) all processes are contained in a single contiguous section of memory
c) the memory space is contiguous
d) none of the mentioned
   

Answer: a
11. The relocation register helps in ____________
a) providing more address space to processes
b) a different address space to processes
c) to protect the address spaces of processes
d) none of the mentioned
   

Answer: c
   
12. With relocation and limit registers, each logical address must be _______ the limit register.
a) less than
b) equal to
c) greater than
d) none of the mentioned
   

Answer: a
   
13. The operating system and the other processes are protected from being modified by an already running process because ____________
a) they are in different memory spaces
b) they are in different logical addresses
c) they have a protection algorithm
d) every address generated by the CPU is being checked against the relocation and limit registers
   

Answer: d
14. When memory is divided into several fixed sized partitions, each partition may contain ________
a) exactly one process
b) at least one process
c) multiple processes at once
d) none of the mentioned
   

Answer: a
   
15. In fixed size partition, the degree of multiprogramming is bounded by ___________
a) the number of partitions
b) the CPU utilization
c) the memory size
d) all of the mentioned
   

Answer: a
16.The first fit, best fit and worst fit are strategies to select a __
a) process from a queue to put in memory
b) processor to run the next process
c) free hole from a set of available holes
d) all of the mentioned

Answer: c
17. In internal fragmentation, memory is internal to a partition and ____________
a) is being used
b) is not being used
c) is always used
d) none of the mentioned
   

Answer: b
   
18. A solution to the problem of external fragmentation is ____________
a) compaction
b) larger memory space
c) smaller memory space
d) none of the mentioned
   

Answer: a
   
19. Another solution to the problem of external fragmentation problem is to ____________
a) permit the logical address space of a process to be noncontiguous
b) permit smaller processes to be allocated memory at last
c) permit larger processes to be allocated memory at last
d) all of the mentioned
   

Answer: a
20. When the memory allocated to a process is slightly larger than the process, then ____________
a) internal fragmentation occurs
b) external fragmentation occurs
c) both internal and external fragmentation occurs
d) neither internal nor external fragmentation occurs
   

Answer: a
   
21. __________ is generally faster than _________ and _________
a) first fit, best fit, worst fit
b) best fit, first fit, worst fit
c) worst fit, best fit, first fit
d) none of the mentioned
   

Answer: a
   
22. External fragmentation exists when?
a) enough total memory exists to satisfy a request but it is not contiguous
b) the total memory is insufficient to satisfy a request
c) a request cannot be satisfied even when the total memory is free
d) none of the mentioned
   

Answer: a
   
23. External fragmentation will not occur when?
a) first fit is used
b) best fit is used
c) worst fit is used
d) no matter which algorithm is used, it will always occur
   

Answer: d
24. The base register is also known as the ____________
a) basic register
b) regular register
c) relocation register
d) delocation register
   

Answer: c
25. The address loaded into the memory address register of the memory is referred to as ____________
a) Physical address
b) Logical address
c) Neither physical nor logical
d) None of the mentioned
   
Answer: a


Recommended Post:

Hackerearth Problems:-

Hackerrank Problems:-

Data structure:-

Key points:-

 MCQs:-

One thought on “Multiple choice questions on memory management in operating system.

Leave a Reply

Your email address will not be published.